Συμπληρώνονται εφέτος 34 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο θεωρείται σήμερα ως η απαρχή της μεταπολιτεύσεως και μία ολόκληρη μυθολογία συνοδεύει κάθε ιστορική και πολιτική αναφορά σε αυτό.
Όπως έχει χιλιοειπωθεί σε πολλά άρθρα, κανάλια, βιβλία, περιοδικά…, στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαϊου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, και συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.
Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού…
Ακολουθούν πολλές εξεγέρσεις από τον ελληνικό λαό, μέσα από σωματεία, συνεταιρισμούς, μέσα από τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές, τους νέους, οι οποίοι δεν αντέχουν την καταπίεση και θέλουν να κάνουν αγώνες για την ελευθερία, την αξιοκρατία, την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Το (πολυτραγουδισμένο) Πολυτεχνείο λοιπόν, δεν «έριξε την χούντα», αλλά τον Παπαδόπουλο και την δρομολογημένη προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας, με την αναρρίχηση του Σπύρου Μαρκεζίνη ως πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών. Το αν αυτός ο εκδημοκρατισμός θα ήταν πραγματικός ή οι στρατιωτικοί θα έλεγχαν την εξουσία όπως έγινε στην Τουρκία, δεν θα το μάθουμε ποτέ...
Την δικτατορία την έριξε η προδοσία της Κύπρου. Προδοσία που ξεκίνησε με την πρωτοφανή ανικανότητα των στρατιωτικών στον Αττίλα 1 και συνεχίσθηκε με το «η Κύπρος είναι μακριά» του Κων. Καραμανλή τον Αύγουστο του 1974. Το Πολυτεχνείο λοιπόν έπαιξε, αθέλητα προφανώς, κεντρικό ρόλο στην άνοδο του Ιωαννίδη στην εξουσία. Η Χούντα λοιπόν κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η εισβολή στη Κύπρο η οποία πραγματοποιήθηκε 4 ημέρες νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου 1974) και η Χούντα, που είχε την ευθύνη για την προάσπιση του νησιού, δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, παραπλανημένη από τις διαβεβαιώσεις των αμερικανών και έχασε τον πόλεμο, που οδήγησε στην διχοτόμηση του νησιού.
Η δικτατορία η οποία εκείνη τη περίοδο προέβη σε πολλές ενέργειες που δεν ήταν πατριωτικές όπως:
1. απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο το 1968, αφήνοντας απροστάτευτη την Μεγαλόνησο.
2. έναρξη διπλωματικών σχέσεων με την Αλβανία το 1972, χωρίς να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Β.Ηπείρου, η οποία στέναζε κάτω από την κομμουνιστική δικτατορία του Εμβέρ Χότζα.
3. καμμία αντίδραση στην πρώτη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974
ΙΣΟΤΗΤΑ - ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λέξεις - ιδανικά που δεν πρέπει να ξεχνάμε
και για αυτά θα πρέπει να πολεμάμε!