Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

«Η αξία του δασκάλου είναι διαχρονική. Δε μπορεί ποτέ να ξέρει πού σταματάει η επιρροή του.»

Χένρυ Άνταμς

Ξεκίνησε και φέτος άλλη μία σχολική χρονιά και σκεφτόμουν αν υπάρχει άραγε ιδανικός δάσκαλος. Αν υπάρχουν κάποια κριτήρια-χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος ώστε να λέγεται ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ.

Σύμφωνα με τους Έλληνες μαθητές οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην προσωπικότητα του εκπαιδευτικού, ώστε να τους βοηθήσει να αγαπήσουν το σχολείο, τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας δάσκαλος είναι : «αγάπη στους μαθητές του, γνώση του αντικειμένου του, μεράκι και όρεξη για δουλειά, υπομονή»

Στα χέρια ενός αδιάφορου δασκάλου ακόμη και η καλύτερη μέθοδος και το καλύτερο σχολικό βιβλίο θα φαίνεται αδιάφορο, το σχολικό περιβάλλον απωθητικό…

Από την σκοπιά του δασκάλου τώρα τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ο καλός μαθητής για το δάσκαλο είναι : «Να είναι πειθαρχημένος, να κάνει με συνέπεια τις εργασίες του, να είναι ομαδικός, να μην μπλέκει σε καβγάδες».

Λοιπόν εσείς τι λέτε υπάρχει ιδανικός δάσκαλος; Υπάρχει κάποιο ιδεατό πρότυπο μαθητή;

Ο Τοτός γυρίζει από το σχολείο στο σπίτι του κλαίγοντας.

- Τι έχεις; Γιατί κλαις; τον ρωτά η μητέρα του.

- Με χτύπησε ο δάσκαλος

- Και γιατί σε χτύπησε;

- Να, γιατί απάντησα σε μια ερώτηση που δεν μπορούσε κανείς άλλος ν΄απαντήσει.

- Τι; Και αντί να σου βάλει άριστα σε χτύπησε; Και ποια ήταν αυτή η ερώτηση;

- Ποιος έσπασε το τζάμι του σχολείου


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ;

(ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ)

¨ Για να πραγματοποιηθεί το μάθημα τα απαραίτητα στοιχεία είναι δύο: ο δάσκαλος και ο μαθητής. Όλα τα άλλα απλώς βοηθούν και διευκολύνουν.

¨ Να σέβεται πάντα το κουδούνι. Το διάλειμμα είναι χρόνος που χρειάζεται σε μαθητές και διδάσκοντες για να ικανοποιήσουν πιεστικές ίσως ανάγκες (πείνα, δίψα, επίσκεψη στην τουαλέτα κλπ).

¨ Να θυμάται πάντα ότι ο καλός ομιλητής είναι πρώτα καλός ακροατής.

¨ Αν θέλει να τον σέβονται οι μαθητές του, τότε πρέπει να τους σέβεται και κείνος. Η εικόνα του δάσκαλου που ήταν φόβητρο για τους μαθητές του δεν είναι πλέον ελκυστική. Ειρωνείες, βρισιές, υπονοούμενα , απειλές κλπ δεν πρέπει να ανήκουν στο ρεπερτόριο ενός δασκάλου.

¨ Εμπλουτίστε το μάθημα με κατανοητά παραδείγματα για τους μικρούς μαθητές σας. Μην διστάζετε να τους προσφέρετε καινούριες γνώσεις. Αλλά μην τους ζαλίζετε με τις προσωπικές σας εμπειρίες και τα καθημερινά σας προβλήματα.

¨ Βεβαιωθείτε ότι το ντύσιμο και η γενικότερη συμπεριφορά σας δεν αποσπά την προσοχή τους από το μάθημα. Μην μιμείστε το ντύσιμο των μαθητών σας!

¨ Εξασφαλίστε ότι η επικοινωνία σας μαζί με τους μαθητές σας είναι στο ίδιο μήκος κύματος!

¨ Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν όλες τις λέξεις σας κάνοντας κατάλληλες ερωτήσεις.

¨ Δημιουργείστε το κατάλληλο κλίμα για να είναι αποτελεσματική η διδασκαλία. ( Να νοιώθετε και να οργανώσετε την αίθουσα σαν να είναι χώρος τους σπιτιού σας. Να υπάρχει επαρκής φωτισμός και να αερίζεται καλά η αίθουσα. Αισθανθείτε άνετα για να αισθανθούν έτσι και οι μαθητές σας.)


Τέλος, νομίζω ότι ο δάσκαλος κάθε στιγμή πρέπει να νοιώθει σαν τον ακροβάτη που περπατάει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί και να μην ξεχνάει ότι έχει να κάνει με παιδικές ψυχές.


Καλή Σχολική Χρονιά!