Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα - "Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου"

Ένα μεγάλο θέμα που μας προβληματίζει έντονα τους τελευταίους μήνες και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον εδώ στα Κύθηρα είναι το ενεργειακό.


Όπως γνωρίζουμε, κύριες πηγές ενέργειας στην εποχή μας είναι ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά φράγματα και σε πολλά κράτη η χρήση της ραδιενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες κλπ. χρησιμοποιούνται επιπλέον ως εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Τεράστιες ανάγκες προέκυψαν με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, τη συγκοινωνία, το φωτισμό, τις επικοινωνίες και γενικά με το νέο τρόπο ζωής. Η οποιαδήποτε κατανάλωση ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσμενή επίδραση στο περιβάλλον και επομένως και στο κλίμα του πλανήτη μας με την όξυνση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Τελευταία άρχισε να γίνεται στροφή μέσα από προγράμματα για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Είναι αλήθεια ότι η χρήση της αιολικής ενέργειας αποτρέπει την ενίσχυση του φαινόμενου του θερμοκηπίου λόγω του ότι δεν καταναλώνεται θερμική ενέργεια για την παραγωγή της, όπως αντίθετα συμβαίνει με την χρήση του λιγνίτη. Για αυτό το λόγο υποστηρίζεται και από οικολογικές οργανώσεις.

Βέβαια οι ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή θανατώσεις πουλιών, κυρίως αποδημητικών γιατί τα ενδημικά «συνηθίζουν» την παρουσία των μηχανών και τις αποφεύγουν. Υπάρχει ένας προβληματισμός για τον θόρυβο που παράγεται από τις λεπίδες του ηλεκτρικού κινητήρα (ρότορα) και για την αισθητική (οπτική) επίπτωση.

Το χρήμα είναι σε βάρος των αξιών, δυστυχώς. Γίνονται σωστές επιλογές; Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε και τη δική σας άποψη πάνω στο θέμα ή ακόμη και να μοιραστείτε μαζί μας εμπειρίες σας από επισκέψεις σε αιολικά πάρκα ή από τη λειτουργία τους στις περιοχές σας.


Ακολουθεί συνέντευξη ενός μηχανικού περιβάλλοντος, κατοίκου των Κυθήρων. Η συνέντευξη μεταδόθηκε από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Adelin 107.3 και σας παραθέτουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία της.

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, καθώς περνούν τα χρόνια, θα βρίσκουν όλο και περισσότερη εφαρμογή παγκοσμίως. Βέβαια σε κάθε περιοχή θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν σε αυτήν. Με τις ανεμογεννήτριες μπορείς να παράγεις μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας απ’ ότι με τα φωτοβολταϊκά τόξα, τα οποία συσσωρεύουν ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική.

Το αν οι ανεμογεννήτριες προκαλούν προβλήματα υγείας στους ανθρώπους δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά.

Η λειτουργία της ανεμογεννήτριας είναι απλή. Μοιάζει με το δυναμό του ποδηλάτου. Η δύναμη του ανέμου περιστρέφει τον έλικα που βρίσκεται στο πάνω μέρος της και η ενέργεια που παίρνει συσσωρεύεται σε μια μεγάλη «μπαταρία». Σε κάθε αιολικό πάρκο υπάρχει ένας υποσταθμός (σπιτάκι στο οποίο βρίσκονται ειδικά μηχανήματα και ένας ελεγκτής), όπου συγκεντρώνεται η ενέργεια και από εκεί διοχετεύεται παραπέρα για οποιοδήποτε σκοπό επιθυμούμε. Μετατρέπεται έτσι η κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Σε κάποια αιολικά πάρκα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις περιπτώσεις όπου επικρατεί νηνεμία. Όταν δηλαδή, η ένταση του ανέμου πέφτει χαμηλότερα από το όριο που απαιτείται για να κινηθεί ο έλικας, η προϋπάρχουσα συσσωρευμένη ενέργεια εξακολουθεί να τον κινεί.
Όσον αφορά το θέμα του θορύβου, οι σημερινές ανεμογεννήτριες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ηχορύπανσης απ’ ότι οι πρώτες. Επιπλέον, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί η εμφάνιση, κάτι το οποίο είναι υποκειμενικό.

Προτού γίνει ένα αιολικό πάρκο χρειάζεται να δούμε ποιο είναι το μέγεθος αυτού του τεχνικού έργου, ώστε να προκύψει κάτι πραγματικά καλό. Εξήντα με ογδόντα ανεμογεννήτριες θεωρείται υπερβολικός αριθμός για ένα μικρό νησί όπως τα Κύθηρα. Παν μέτρον άριστον. Υπάρχουν και περιπτώσεις αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα, τα οποία φτιάχτηκαν και αφέθηκαν λόγω διακοπής των επιχορηγήσεων.

Διαφαίνεται επιπλέον ο προβληματισμός σχετικά με το μεταλλικό υλικό των ανεμογεννητριών. Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, στην οποία θα εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο.

Από τη στιγμή που δεν έχουμε ρύπανση του περιβάλλοντος στα Κύθηρα, οι ανεμογεννήτριες είναι μια καλή ευκαιρία για επιπλέον οικονομικούς πόρους στο νησί, ώστε να επέλθει ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου και των γενικότερων παροχών (υγειονομική περίθαλψη, τεχνικά έργα, καλύτερη συγκοινωνία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: