Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

"Τρικυμία...τρικυδύο".

Μέσα από το χιούμορ, συνήθως λέγονται τα σοβαρότερα πράγματα. Αυτό προσπάθησε να κάνει και η ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου του Ωδείου Αναγέννηση που στις 27 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα ενάτη μετά μεσημβρίας στο «Αστικόν» του Ποταμού, μάς παρουσίασε την παράσταση «Τρικυμία…Τρικυδύο», γραμμένη «εξ’ ιδίων».


«Σας ομιλεί ο καπετάνιος της ΧΑΝΕΝ lines. Σε λίγη ώρα το καράβι θα αναχωρήσει από Κύθηρα για Πειραιά».

«Σας ομιλεί ο καπετάνιος της ΧΑΝΕΝ lines. Λόγω μηχανικών δυσλειτουργιών το καράβι θα παραμείνει στα Κύθηρα για 2 ώρες ακόμη τουλάχιστον. ΧΑΝΕΝ lines, η εταιρία που σας φέρνει πιο κοντά».

Και οι 2 ώρες έγιναν 6, και οι 6 έγιναν 9, ώσπου τελικά το καράβι δεν σαλπάρησε ποτέ. Παρ’ όλ’ αυτά, οι πρωταγωνιστές του σεναρίου (πραγματικά βγαλμένου μέσα από τη ζωή) δεν πέρασαν και άσχημα, αφού αυτό το πλοίο είχε τους πάντες.

Το σερβιτόρο – κυλικειάρχη που περίμενε πώς και πώς να προσαράξει στον Πειραιά για να δει την αγαπημένη του Μαριγώ.

Τη μοιραία ανιψιά της αδικοχαμένης θείας που προορίζετο να ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Την emo έφηβη που θα έδινε εξετάσεις για Proficiency στην πρωτεύουσα.

Τη κουτσομπόλα νησιώτισσα που ήθελε να προλάβει τις εκπτώσεις.

Την επαναπατρισμένη Ελληνοαυστραλεζοτσιριγώτισσα καθηγήτρια αγγλικών.

Την ηλικιωμένη επιβάτη που επιθυμούσε να φτάσει στην Αθήνα για να καταφέρει να κάνει αναλύσεις ούρων και αίματος.

Από αυτή τη σάτιρα δεν έλειψε κανείς και τίποτα. Με χιουμοριστικό τρόπο θίχτηκαν καίρια προβλήματα του νησιού όπως η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη, η υποτυπώδης συγκοινωνία, τα σχόλια που υπάρχουν σε μια κλειστή κοινωνία, οι μικρές εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Αναφορά έγινε και σε κοινωνικά ζητήματα όπως ο επηρεασμός της νεολαίας από τα προβαλλόμενα πρότυπα, ο νεοπλουτισμός αλλά και η αύξηση των τιμών των τυροπιτών στα κυλικεία των πλοίων (!).



Ας ελπίσουμε τα μηνύματα να φτάσουν εκεί που πρέπει και οι λύσεις που θα προκύψουν να μη δώσουν αφορμή για άλλη σάτιρα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: