Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Γλωσσάριο Τριωδίου (μέρος Α')

ΤΡΙΩΔΙΟ: Εκκλησιαστικό βιβλίο και περίοδος που διαρκεί από την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου έως την Κυριακή του Πάσχα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, από το οποίο παίρνει και το όνομά της, είναι ότι κατά την περίοδο αυτή οι Κανόνες που απαρτίζουν τις καθημερινές ακολουθίες αποτελούνται από τρεις ωδές και όχι εννιά, όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους Κανόνες. Έχει πλήθος ακολουθιών, προσφέροντας στους πιστούς πολλές ευκαιρίες λειτουργικής εμπειρίας. Είναι περίοδος κατάνυξης και προετοιμασίας για το Άγιο Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου. Δεν εκτείνεται πάντα στην ίδια περίοδο του έτους μια και εξαρτάται από το Πάσχα.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ: Όλες οι Κυριακές του Τριωδίου έχουν μία συγκεκριμένη ονομασία και μας μεταφέρουν μηνύματα σχετικά με την περίοδο αυτή. Με τη σειρά, οι Κυριακές του Τριωδίου είναι:
- Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου: (Προβάλλεται η μεγάλη αξία της ταπείνωσης)
- Κυριακή του Ασώτου: (Μέσα από αυτή την παραβολή βλέπουμε την απέραντη αγάπη του Θεού για όλους μας)
- Κυριακή της Απόκρεω: (Το ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής μάς τονίζει την αγάπη προς τους συνανθρώπους μας. Μόνο αν αγαπάμε τον διπλανό μας, αγαπούμε τον ίδιο τον Θεό)
- Κυριακή της Τυροφάγου: (Προβάλλεται η αξία που έχουν η νηστεία και η συγχώρεση για τον πνευματικό αγώνα μας)
- Α' Νηστειών: Κυριακή της Ορθοδοξίας (γιορτάζουμε την αναστήλωση των εικόνων και τη νίκη της Ορθοδοξίας απέναντι στην αίρεση των Εικονομάχων)
- Β' Νηστειών: Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Κορυφαίος διδάσκαλος των αληθειών της Ορθοδοξίας )
- Γ' Νηστειών: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως (Ιησούς Χριστός: «Όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει τον εαυτό του, και έτσι ας με ακολουθεί.» Μαρκ.8, 34)
- Δ' Νηστειών: Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος (Ηγούμενος της μονής του Σινά. Έγραψε την «Κλίμακα», ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρονται οι αρετές-σκαλοπάτια, τις οποίες κάθε χριστιανός προσπαθεί να ανέβει πάνω στη σκάλα που οδηγεί στον ουρανό.)
- Ε' Νηστειών: Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (Η οσία Μαρία είναι ζωντανό παράδειγμα της δύναμης της μετάνοιας. Παρόλο που βυθίστηκε στην αμαρτία, μετανόησε και με το έλεος του Θεού έφτασε στην καθαρότητα των αγγέλων)
- Κυριακή των Βαϊων: (Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα)


ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: Η "Σαρακοστή", ό πως απλά λέγεται, είναι η 40νθήμερη περίοδος από την Α' Κυριακή των Νηστειών μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων. Είναι περίοδος αυστηρότατης νηστείας και πνευματικού αγώνα.

Πηγές: http://users.otenet.gr

http://www.kannavos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: